Λίβερπουλ: Κατάρα Κλοπ, κακός προγραμματισμός ή απλή περίοδος ντεφορμαρίσματος; (pic)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Κακό ξεκίνημα στη Πρέμιερ Λιγκ με δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα σε έξι αγωνιστικές. Εφιαλτική πρεμιέρα στο Champions League και συντριβή από την Νάπολι με 4-1. 

Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Γιούργκεν Κλοπ ψάχνει λύσεις για να βελτιώσει την εικόνα των Ρεντς και δεν ανησυχεί για το αν θα έχει την τύχη του Τόμας Τούχελ, ο οποίος απολύθηκε από την Τσέλσι. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά ευθύνεται για την κακή αγωνιστική κατάσταση των “κόκκινων” του Λίβερπουλ;

Οι πρώτες φωνές αλλά και τα πρώτα hashtags “#kloppout” είναι γεγονός αφού κάποιοι οπαδοί πιστεύουν στην “Κατάρα” του Γιούργκεν Κλοπ” παρά τις τεράστιες προπονητικές ικανότητες του Γερμανού.

Ποια είναι όμως η “κατάρα” του Κλοπ;

Αναμφίβολα ο Γιούργκεν Κλοπ αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων προπονητών της γενιάς του, πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέστησε την Λίβερπουλ φέρνοντας την ξανά στο προσκήνιο αλλά και στον δρόμο των επιτυχιών. Η ατυχία του να συνυπάρξει στην Πρέμιερ Λιγκ μαζί με την υπερομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα του στέρησε αρκετούς τίτλους ωστόσο η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 14 χρόνια, η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, αλλά και το φανταστικό ποδοσφαιρικό θέαμα που μας προσέφερε η ομάδα του Μέρσισαϊντ την τελευταία πενταετία, πιστώνονται όλα στον Γερμανό τεχνικό και στις προπονητικές του ικανότητες!

Μήπως όμως ο “μύθος” της “κατάρας” του Κλοπ είναι αληθινός; Ο Γερμανός έγινε κάτοικος Μέρσισαϊντ το καλοκαίρι του 2015 κάτι που σημαίνει ότι φέτος διανύει την 7η του σεζόν στους “κόκκινους” που βάση προϊστορίας θεωρείται “καταραμένη”!

Την άνοιξη του 2015 λοιπόν η διοίκηση της Ντόρτμουντ αποφάσισε να διακόψει την συνεργασίας της με τον Κλοπ μετά από 7 ολόκληρα χρόνια αφού παρά τις επιτυχίες και τους τίτλους η έβδομη σεζόν του Γερμανού στους Βεστφαλούς ήταν δραματική, με την ομάδα να τερματίζει στην 7η θέση της βαθμολογίας στην Μπουντεσλίγκα και να χάνει στο τελικό κυπέλου με 3-1 από την Βόλφσμπουργκ.

Πριν πάει στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν στον πάγκο της Μάιντς 05. Ο Γερμανός προπόνησε τον σύλλογο για επτά χρόνια, δηλαδή από το 2001 έως το 2008. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του χρονιάς, που έτυχε να ήταν και η 7η στην σειρά, η Μάιντς 05 υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Ο Κλοπ τότε αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Ντόρτμουντ στην οποία εντάχθηκε την αμέσως επόμενη σεζόν.

Με λίγα λόγια η παρέα των συνομοσιολόγων του ποδοσφαίρου βάση των στατιστικών αλλά και της προϊστορίας στην καριέρα του Γερμανού στους πάγκους αναφέρει για την “κατάρα” που στοιχειώνει τον Κλοπ όταν βαδίζει στην 7η συνεχόμενη σεζόν του σε μια ομάδα, κάτι που πάει να επαληθευθεί και φέτος αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να το διαπιστώσουμε!

Ο κακός προγραμματισμός και το ελλείπείς ρόστερ.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις συνωμοσίες στην άκρη και να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν (μαζί τους και εγώ) ότι η ομάδα του Λίβερπουλ υποφέρει λόγω του κακού προγραμματισμού που έγινε το καλοκαίρι και της έλλειψης ποιοτικών μεταγραφών τη ίδια στιγμή που οι βασικοί αντίπαλοι της ομάδας πραγματοποίησαν σούπερ κινήσεις που σίγουρα θα τους ανεβάσουν επίπεδο.

Η τρανταχτή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού για τους Ρεντς ήταν αυτή του Ντάργουιν Νούνιες για την οποία οι διοικούντες του συλλόγου ξόδεψαν 85 εκατ. λίρες, ένας ποδοσφαιριστής με καλές παραστάσεις στην Μπενφίκα και το Πορτογαλικό πρωτάθλημα όχι όμως τόσο καλές που να δικαιολογούν το τεράστιο ποσό της μεταγραφής του (όπως και πολλές άλλες στην Πρέμιερ Λιγκ την φετινή σεζόν).

Ο Ουρουγουανός επιθετικός μέχρι στιγμής δεν “έβγαλε” τα λεφτά του, έχοντας πετύχει μόλις 2 γκολ ενώ σε μια στιγμή απερισκεψίας στην 2η αγωνιστική κόντρα στην Πάλας αποφάσισε να δεχθεί κόκκινη κάρτα για κουτουλιά σε αντίπαλο εκτός φάσης και να κρεμάσει την ομάδα του για τους επόμενους τρεις αγώνες! Πολλοί ήταν αυτοί μάλιστα που πήγαν να συγκρίνουν την μεταγραφή του με αυτή του Έρλινγκ Χαάλαντ, την στιγμή που ο Νορβηγός κόστισε 55 εκατ. λίρες στους “Πολίτες” και σε αντίθεση με τον Ουρουγουανό σκοράρει κατά ριπάς!

Πέρα από την μεταγραφή του Νούνιες η Λίβερπουλ που “φώναζε” από πέρσι για ενίσχυση υπόγραψε τους άπειρους και άγνωστους Φάμπιο Καρβάλιο (Φούλαμ) και Κάλβιν Ράμσει (Αμπερτίν) πληρώνοντας μόλις 12 εκατ. λίρες, την ίδια στιγμή που είδε να αποχωρούν απ’ το ρόστερ της παίχτες κλειδιά όπως ο Σάντιο Μανέ και ο Ντιβόκ Οριγκί.

Οι Ρεντς συμπλήρωσαν το παζλ των κινήσεων τους με την απόκτηση του Άρτουρ Μέλο υπό την μορφή δανεισμού από την Γιουβέντους, μεταγραφή έκτακτης ανάγκης καθώς ο Κλοπ είδε για άλλη μια φορά τον Τιάγκο να μπαίνει στην μακρά λίστα των τραυματιών της ομάδας.

Ο Αρτούρ που δεν στέριωσε ούτε σε Μπαρτσελόνα αλλά ούτε σε Γιουβέντους καλείται αυτή την στιγμή να γίνει ο αντί – Τιάγκο, ποδοσφαιριστής γρανάζι για το κέντρο και την βασική λειτουργία της Λίβερπουλ που όμως συχνά πυκνά ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμού, πράγμα που γνώριζαν εκεί στο Μέρσισαϊντ αλλά ποτέ δεν φρόντισαν να βρουν έναν εξίσου καλό αντικαταστάτη του.

Τα τελευταία παιχνίδια ο Κλοπ επιστρατεύει τον 37αρη Μίλνερ αλλά και τον “τελειωμένο” μέχρι πριν μερικές βδομάδες Ρομπέρτο Φιρμίνο για να καλύψει τις τρύπες που δημιουργήθηκαν στο ρόστερ λόγω τραυματισμών, γεγονός που φανερώνει την μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στην φετινή Λίβερπουλ.

Τα ντεφορμέ “Βαρόμετρα”

Σαν να μην έφταναν οι τραυματισμοί και οι ελλείψεις είναι φανερό πλέον πως βασικοί πυλώνες της ομάδας όπως, Αλεξάντερ Άρνονλτ, Βίργιλ Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον και Μοχάμεντ Σαλάχ είναι η σκιά του εαυτούς τους. Η αμυντική γραμμή που όλοι ζήλευαν τις προηγούμενες σεζόν μπάζει από παντού καταγράφοντας μέχρι στιγμής 10 γκολ παθητικό σε 7 αγώνες.

Μεγάλο πρόβλημα για τους Ρεντς αυτή την στιγμή αποτελεί και το ντεφορμάρισμα του Μοχάμεντ Σάλαχ, ποδοσφαιριστής κλειδί για την ομάδα του Κλοπ. Ο “Φαραώ” καλείται να βρει το καλό του εαυτό και να δικαιολογήσει στο έπακρο το υψηλότερο συμβόλαιο που υπέγραψε, στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ξεκάθαρο πως ο Μοχάμεντ Σαλάχ μετά από έξι ενενηντάλεπτα δεν βρίσκεται στην περσινή, απίθανη κατάσταση, στην εκκίνηση του πρωταθλήματος πράγμα που αν δεν διορθωθεί άμεσα δεν πρόκειται να βοηθήσει την Λίβερπουλ να ανακάμψει σε σημείο που θα την φέρει ξανά στο προσκήνιο!

Πολλοί λοιπόν είναι οι παράγοντες που οδήγησαν την Λίβερπουλ σε αυτό το σημείο και σίγουρα ο Γιούργκεν Κλοπ δεν είναι ο μοναδικός που ευθύνεται για την κακή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Βέβαια, ο Γερμανός είναι αυτός που καλείται να βρει τις λύσεις και αν καταφέρει σύντομα να ενεργοποιήσει ποδοσφαιριστές βαρόμετρα για την ομάδα έχοντας παράλληλα περισσότερες λύσεις στο πάγκο του και λιγότερους τραυματισμούς, η Λίβερπουλ μπορεί να κάνει την αντεπίθεση και να κυνηγήσει τους στόχους της!

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide