Το «My way» του Τεν Χααγκ που τον οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια…

Τεν Χαγκ My Way
[bsa_pro_ad_space id=3]

«Ας μιλήσουμε για επιτυχίες». Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου μου μετά τη λήξη της περσινής περιόδου. Ένα άρθρο που έψαχνε να βρεί επιχειρήματα για το αν θα έπρεπε να θεωρηθεί επιτυχημένη η περσινή χρονιά για τη Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τελικά, το συμπέρασμα του άρθρου ήταν πως η χρονιά δεν μπορεί να θεωρηθεί επιταχυμένη όπως επίσης και η παρουσία του Τεν Χααγκ στο πάγκο των κόκκινων διαβόλων. Αυτό θα έπρεπε να κριθεί σε βάθος χρόνου. Δεν έβρισκα λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να κρίνω ως επιτυχημένη την περσινή χρονιά, όχι γιατί τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά ή πως θα έπρεπε η ομάδα να κατακτήσει περισσότερους τίτλους. Η άποψη μου στηρίχθηκε σε μια σειρά άλλων παραμέτρων τις οποίες εγώ θεωρούσα πολύ πιο βασικές, ούτως ώστε η ομάδα να μπορέσει να κτίσει γερές βάσεις και να μπορεί να πραγματοποιεί πρωταγωνιστικές πορείες και στα αμέσως επόμενα χρόνια.  Μίλησα για την ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου ρόστερ, την ανάγκη σταθεροποίησης του αγωνιστικού πλάνου της ομάδας και την ανάγκη μεταγραφών σε συγκεκριμένες θέσεις όπου η ομάδα πονούσε.

Λυπάμαι αλλά τίποτα από τα πιο πάνω δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτεύχθηκε στη Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αντίθετα, τα πράγματα φαντάζουν να είναι χειρότερα σε σχέση με το πως έκλεισε η περσινή χρονιά. Ξεκινώ από τη βελτίωση του υφιστάμενου ρόστερ. Είναι κάτι απολύτως αναγκαίο γιατί επιμένω πως σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξυλώσεις και να ξανα φτιάξεις ολόκληρο το ρόστερ σου μέσα σε ένα καλοκαίρι. Στην καλύτερη περίπτωση να μπορέσεις να κάνεις 3-4 ποιοτικές μεταγραφές που να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα σου. Τι έκανε λοιπόν ο Ολλανδός σε αυτό το κομμάτι;

Να πω απλά δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα για αντιληφθούμε την κατάσταση. Ξήλωσε πρώτα τον Μαγκουάιρ από αρχηγό με συνοπτικές διαδικασίες και στην συνέχεια τον έβαλε στην λίστα με τους ποδοσφαιριστές προς πώληση. Που βρίσκετε τώρα ο Μαγκουαιρ; Είναι κανονικά ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ και παίρνει αγωνιστικά λεπτά. Δηλαδή ένα ποδοσφαιριστή του οποίου έχεις ρίξει την ψυχολογία στα τάρταρα τώρα θα τον ρίξεις στο γήπεδο για να σε βοηθήσει; Κακή ιδέα θα έλεγα. Δεύτερο παράδειγμα ο Σάντσο. Τσακωμοί, διαφωνίες και εκτός ρόστερ. Μείον μια επιλογή για τα φτερά της επίθεσης και στα πιτς ένας παίχτης για τον οποίο δαπανήθηκαν πάνω από 80 εκ. Και αυτή κακή ιδέα; Και αυτή.

Πάμε τώρα να εξετάσουμε τον συνδυασμό της ανάγκης σταθεροποίησης ενός αγωνιστικού πλάνου και την ανάγκη μεταγραφών σε συγκεκριμένες θέσεις. Λοιπόν, μπορεί κάποιος να μου πεί ποιο είναι το αγωνιστικό πλάνο του Ολλανδού; Έχουμε μπει στον δεύτερο χρόνο της παρουσίας του στην ομάδα. Τι ποδόσφαιρο παίζει η Γιουνάιτεντ; Αγωνίζεται με 1 κόφτη και 2 εσωτερικούς μέσους; Με 2 κόφτες και ένα δεκάρι; Με ένα ή με δυο επιθετικούς; Ακόμη και το Σάββατο στο παιχνίδι με την Μπράιτον είδαμε κάτι καινούριο. 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο. E πως μπορεί μια ομάδα να βελτιωθεί και να δείξει σταθερότητα όταν ο προπονητής δεν έχει κατασταλάξει σε ένα πλάνο και σε μια φιλοσοφία;

Πάμε τώρα στις νέες προσθήκες στο ρόστερ. Ένα θέμα που συνδέετε πολύ με το προηγούμενο. Πήγε η Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι και πήρε τον Μάουντ. Για να αγωνίζεται που; Δίπλα από τον Κασεμίρο; Μπροστά από τον Κασεμίρο και δίπλα στον Μπρούνο; Ούτε ο Ολλανδός δεν είναι σίγουρος ακόμη, αφού στα παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστείο ο Άγγλος μέσος επαιξε και στις δυο αυτές θέσεις. Ο Χόιλουντ; Είναι αυτό που χρειαζόταν η ομάδα την συγκεκριμένη στιγμή για να απαλλαγεί από το πρόβλημα στην επιθετική γραμμή; Η Γιουνάιτεντ έχει σκοράρει 55 γκολ την χρονιά 2021/2022 και 58 γκολ πέρσι. Πέρσι τερμάτισε στην τρίτη θέση και έβαλε μόλις 3 τέρματα περισσότερα από την 10η Φούλαμ. Η Σίτυ και η Άρσεναλ για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος σκόραραν πέρσι 94 και 88 γκολ αντίστοιχα. Ο Χόιλουντ είναι ένας ποδοσφαιριστής με προοπτική που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η ενδεδειγμένη επιλογή αυτή την στιγμή. Μπορεί το μέλλον να δικαιώσει τον Ολλανδό όμως τώρα η ομάδα χρειαζόταν κάτι άλλο.

Συνεχίζω λοιπόν να πιστεύω πως ο Τεν Χααγκ πρέπει να διορθώσει πολλά. Πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να προσπαθήσει να βρεί λύσεις. Αυτή την στιγμή δείχνει πως έχει επιλέξει να πορεύεται με τον δικό του τρόπο. «My way» έλεγε ο Frank Sinatra. Πρέπει λοιπόν ο δικός του ο τρόπος να οδηγήσει σε επιτυχίες, αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για αυτόν και για την ομάδα του.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide