Boxing Day και ποδόσφαιρο! (pics)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Σε Κύπρο και Ελλάδα δεν έχουμε αγωνιστική δράση αυτές τις μέρες, οι ποδοσφαιριστές των ομάδων παίρνουν τα ρεπό τους, οι ξένοι συνήθως πάνε στις χώρες τους και το φίλαθλο κοινό βρίσκεται σε εορταστικά οικογενειακά τραπέζια ή σε μπουζούκια και κλαμπ. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Αγγλία καθώς οι Βρετανοί γιορτάζουν αυτές τις μέρες παίζοντας ποδόσφαιρο!

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ 

Η παράδοση της Boxing Day έγινε ευρέως γνωστή στην Βικτωριανή Αγγλία και στη συνέχεια επεκτάθηκε από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά. Οικογενειακή ατμόσφαιρα, αρκετό φαγητό με συνδυασμό από ό,τι έχει μείνει από τη γαλοπούλα της προηγούμενης και αργία. Αν πέφτει Σαββατοκύριακο, μάλιστα, η αργία μετακινείται στην πρώτη εργάσιμη. Ο τίτλος boxing έρχεται από την συνήθεια να μαζεύουν οι έμποροι τα «boxes», τα κουτιά με τα δώρα τους, ως αντάλλαγμα των επαγγελματικών τους υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το «δώρο» ως πράξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την 26η Δεκεμβρίου. Οι δωρεές σε ιδρύματα και εργαζόμενους ή απλά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πως ξεκίνησε όλο αυτό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι πραγματικές ρίζες της Boxing Day εκτείνονται στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου τα χρήματα για τα αθλητικά παιχνίδια συγκεντρώνονταν σε κουτιά, ή στην εποχή των Λόρδων  και των δώρων που έκαναν την συγκεκριμένη μέρα του μήνα στους υπηρέτες τους. Μια άλλη θεωρία θέλει την παράδοση να ξεκίνησε από τους ιερείς, που άνοιγαν τα παγκάρια στις εκκλησίες την επόμενη των Χριστουγέννων για να χαρίσουν χαμόγελα στους φτωχούς.

Για πολύ κόσμο η Βoxing Day πάντως είναι κάτι παραπάνω από οικογενειακή θαλπωρή και αργία. Έχει συνδεθεί με εξόδους… πανικού για ψώνια, αφού τα μαγαζιά βάζουν μεγάλες εκπτώσεις και επικρατεί πανικός, δεδομένου ότι πολλοί υπάλληλοι δεν δουλεύουν. Τεράστιες ουρές που σχηματίζονται από πολύ νωρίς, καυγάδες για ένα προϊόν και τρομεροί τζίροι. Το 2014 ξοδεύτηκαν 3 δις λίρες, με τους on-line αγοραστές να παίζουν το δικό τους, σημαντικό ρόλο, αγοράζοντας προϊόντα μέσω internet που αντιστοιχούσαν σε 519.000 λίρες ανά λεπτό!

Επίσης, έχει συνδεθεί με αθλητικά events, όπως το ποδόσφαιρο και οι ιπποδρομίες. Τα τοπικά ντέρμπι την ημέρα αυτή ήταν κάτι το σύνηθες, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ταξίδια σε μεγάλες αποστάσεις την επομένη των Χριστουγέννων. Για τους παλιούς των υψηλών τάξεων το κυνήγι της Αλεπούς ήταν μια κλασική δραστηριότητα, ενώ στο Νησί κάποιοι έχουν έθιμο να βουτούν στην παγωμένη θάλασσα για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 

Για την Boxing Day που τελικά μας απασχολεί, την ποδοσφαιρική, όλα ξεκίνησαν στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 σε μια λασπωμένη μάχη στο Σέφιλντ, ανάμεσα στην αρχαιότερη και την δεύτερη αρχαιότερη ομάδα του κόσμου: Τη Σέφιλντ και τη Χάλαμ, στην πρώτη διασυλλογική ποδοσφαιρική αναμέτρηση.  Ακολούθησαν άλλες ποδοσφαιρικές μάχες, περισσότερο φιλικού ή ερασιτεχνικού χαρακτήρα και από τη σεζόν 1888-89, την πρώτη της Football League, οι αναμετρήσεις την επόμενη των Χριστουγέννων καθιερώθηκαν και επίσημα στον προγραμματισμό. Από τότε τα βιβλία της ιστορίας για αυτή την ιδιαίτερη μέρα έγραψαν πολλά σπουδαία τοπικά ντέρμπι, υψηλά σκορ, λιγότερη έχθρα και φυσικά εκπληκτική ατμόσφαιρα. 

Πηγή: alphanews.live

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide