1968 – 2021: Όλοι οι νικητές του Χρυσού Παπουτσιού ένα βίντεο! (video)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Το Χρυσό Παπούτσι (European Golden Shoe) είναι ένα ατομικό ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό έπαθλο. Απονέμεται στον καλύτερο σκόρερ της Α΄ κατηγορίας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Καθιερώθηκε τη σεζόν 1967-68 με πρωτοβουλία του γαλλικού περιοδικού France Football. Στον δεύτερο και στον τρίτο της κατάταξης απονέμονται το Ασημένιο και το Χάλκινο Παπούτσι αντίστοιχα.Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πολυνίκης του Χρυσού Παπουτσιού με 6 κατακτήσεις συνολικά.

Από την περίοδο 1996-97 η κατάταξη των σκόρερ γίνεται με βάση ένα σύστημα βαθμών, στο οποίο τα γκολ από τα πέντε μεγαλύτερα και δυσκολότερα πρωταθλήματα (αγγλικό, ισπανικό, ιταλικό, γερμανικό, γαλλικό) βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα με 1,5 ή 1. Ο συντελεστής δυσκολίας των πρωταθλημάτων καθορίζεται με βάση την ετήσια κατάταξη της UEFA.

Από την περίοδο 1996-97 και μέχρι σήμερα, η απονομή του βραβείου γίνεται από τη διεθνούς κύρους European Sports Media.

Το Χρυσό παπούτσι της φετινής σεζόν απονεμήθηκε στον Πολωνό “killer” της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος πέτυχε 40 γκολ στην Μπουντεσλίγκα, ισοφαρίζοντας μάλιστα το σχετικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, το οποίο διαρκούσε 49 χρόνια!

Ο «Λέβα» είναι μακρά των υπόλοιπων κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη, αφού Μέσι και Ρονάλντο που ακολουθούν έχουν από 29 γκολ την τρέχουσα περίοδο.

Η ποδοσφαιρική σελίδα “GOAL” με αφορμή την απονομή του βραβείου δημιούργησε ένα υπέροχο βίντεο με όλους τους νικητές του Χρυσού Παπουτσιού από την χρονιά που καθιερώθηκε, μάλιστα στην σχετική λίστα βρίσκουμε ένα Κύπριο αλλά και ένα Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Την σεζόν 1975/76 ο Σωτήρης Καϊάφας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με 39 γκολ, ενώ την σεζόν 1997/98 ο Νίκος Μαχλάς με την φανέλα της Βίτεσε κατέκτησε το χρυσό παπούτσι με 34 γκολ!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide