Χουάν Ρομάν Ρικέλμε: Το τελευταίο γνήσιο “δεκάρι”. (video)

ρικέλμε δεκάρι
[bsa_pro_ad_space id=3]

Η ποδοσφαιρομάνα Αργεντινή έχει γεννήσει πολλούς θρύλους του ποδοσφαίρου με τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Λιονέλ Μέσσι να ξεχωρίζουν σε αυτή την λίστα, ωστόσο μια ειδική θέση στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου έχει και ένα από τα καλύτερα “10” που έβγαλε η Αλμπισελέστε, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε!

Θεωρείται ένα από τα τελευταία και τα πιο γνήσια δεκάρια στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ικανός να ξεκλειδώσει και τις πιο δύσκολες άμυνες στον κόσμο, ένας κλασικός playmaker με σπουδαία τεχνική κατάρτισή την οποία σπάνια μπορείς να βρεις σε ποδοσφαιριστή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο! Το να τον παρακολουθείς να παίζει μπάλα ήταν σαν να έβλεπες ένας καλλιτέχνη να ζωγραφίζει σε πίνακα, διάβαζε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο και ήταν ο απόλυτος άρχοντας μέσα στο τερέν, ο Ρικέλμε ήταν ένας κύριος της τέχνης του!

Γεννημένος στα προάστια του Μπουένος Άιρες ο ΡΙκέλμε έπαιξε από νεαρή ηλικία σε επαγγελματικό επίπεδο στην Αρχεντίνος Τζούνιος και καθημερινά ήταν από τα βλέμματα μεγάλων συλλόγων με την Μπόκα να βγάζει από τα ταμεία της 800.000 δολάρια για να τον αποκτήσει στην ηλικία των 18, αφού στα μάτια του έβλεπε το νέο της αστέρι!

Πολύ γρήγορα ο Χουάν εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας την στιγμή που ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρισκόταν στα τελικά στάδια της καριέρας του, ο Ρικέλμε φάνηκε ότι είχε όλη την τέχνη και την ποδοσφαιρική αλητεία για να αντικαταστήσει επάξια τον θρύλο του ποδοσφαίρου.

Ο Ρικέλμε βοήθησε την Μπόκα να κατακτήσει 6 τίτλους μέσα σε 6 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και 2 Κόπα Λιπαρταδόρες προτού μετακομίσει στην Βαρκελώνη το 2022.

Αφού μπήκε και καθιερώθηκε στην εθνική ομάδα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Νότιας Αμερικής και σε αυτό το στάδιο της καριέρας του θα μπορούσε άνετα να διαπρέψει στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όπως και ο συμπατριώτης του και θρύλος του αθλήματος, Ντιέγκο Μαραντόνα , δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως όλοι περίμεναν.

Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα Λουίς Βαν Γκαλ, δήλωσε ανοικτά ότι δεν θα ήθελε ο σύλλογος να υπογράψει τον Ρικέλμε και το χρησιμοποιούσε ελάχιστα στα πλάνα του για τους επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το πιο έντονο, γρήγορο στυλ ποδοσφαίρου στη La Liga αρχικά φαινόταν ακατάλληλο για το ήρεμο στυλ παιχνιδιού του Ρικέλμε. Ο θρύλος της Μπόκα συχνά βρισκόταν στο στόχαστρο των οπαδών για τον τρόπο τον οποίο αγωνιζόταν στην Μπάρτσα αφού όλοι περίμεναν από αυτόν να πάρει την μπάλα και να μαγέψει στο γήπεδο.

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να μην τον πίστεψε ποτέ πραγματικά, όμως άνοιξε γι’ αυτόν την αγκαλιά της η Βιγιαρεάλ. Με το “κίτρινο υποβρύχιο” έζησε μεγάλες στιγμές, οδηγώντας το μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η ομαδάρα του μεγάλου Ρικέλμε, του Φορλάν, του Σορίν και του Σένα έκανε παπάδες εκείνη τη σεζόν, αλλά στο κρίσιμο σημείο ο Αργεντινός την “κρέμασε”.

Τη σεζόν 2005-06 η Βιγιαρεάλ είχε φτάσει έως τους τέσσερις στο Champions League. Εκεί είχε αντιμετωπίσει την Άρσεναλ και στον πρώτο αγώνα στο Λονδίνο είχε ηττηθεί με 1-0. Στον επαναληπτικό, στην Ισπανία η Βιγιαρεάλ ήταν ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. Όμως δεν μπορούσε να σκοράρει και έτσι το μηδέν παρέμενε με τους Άγγλους να κρατάνε την πρόκριση για τον τελικό του θεσμού. Σε μία φάση όμως στο 89′, το “κίτρινο υποβρύχιο” κερδίζει πέναλτι. Χωρίς να πολυσυζητηθεί, ο Ρικέλμε παίρνει την μπάλα και τη στήνει στην άσπρη βούλα. Και αυτό ήταν το λογικό μεταξύ μας. Ο Αργεντινός ήταν ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη ποιότητα και αυτός ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής στη μέχρι τότε πορεία της ομάδας στο Champions League. Ωστόσο, στάθηκε και ο πιο μοιραίος παίκτης στην ιστορία της ομάδας. Ο Λατίνος μέσος εκτέλεσε το πέναλτι, αλλά είδε τον Λέμαν να αποκρούει την μπάλα και έτσι Ισπανοί έμειναν εκτός τελικού…

Ένα καυγάς με τα αφεντικά της Βιγιαρεάλ οδήγησε τον Ρικέλμε να επιστρέψει στην πατρίδα του, βοηθώντας για άλλη μια φορά την Μπόκα Τζούνιορς στην κατάκτηση πολλών τίτλων. Τελικά, επέστρεψε εκεί που ξεκίνησαν όλα, παίζοντας για μία σεζόν με την Αρχεντίνος Τζούνιος βοηθώντας τον σύλλογο να ανεβεί κατηγορία.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide