Τότεναμ – Άρσεναλ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ντέρμπι στο Βόρειο Λονδίνο! (pics stats)

Άρσεναλ Τότεναμ
[bsa_pro_ad_space id=3]

Το Λονδίνο, είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας. Αριθμεί περίπου εννέα εκατομμύρια κατοίκους και ως μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι λογικό να έχει και τις περισσότερες ομάδες. Τσέλσι, Άρσεναλ, Φούλαμ, Τότεναμ, Γουεστ Χαμ, Κρίσταλ Πάλας, είναι λίγοι απ’ τους συλλόγους που εδρεύουν στην πόλη. Βέβαια, το σπουδαιότερο ντέρμπι, είναι του North London, αυτό δηλαδή, ανάμεσα σε Τότεναμ και Άρσεναλ.

Την Κυριακή (15/1, 18:30), η Τότεναμ φιλοξενεί στο Tottenham Hotspur Stadium την Άρσεναλ, με τις δύο ομάδες να θέλουν την νίκη για διαφορετικούς λόγους, Οι Κανονιέρηδες να βρίσκονται στην 1η θέση της βαθμολογίας και θα παλέψουν για το τρίποντο που θα τους κρατήσει στα ψηλά αλλά και θα ανοίξει την ψαλίδα από την δεύτερή Σίτι (που έχασε χθες από την Γιουνάιτεντ) στους 8 πόντους. Από πλευράς τους τα Σπιρούνια που βρίσκονται στην 5η θέση θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους για να πατήσουν τετράδα! Το North London Derby πλησιάζει και το μίσος ανάμεσα στις ομάδες του Βορείου Λονδίνου γιγαντώνεται.

Standings provided by Sofascore

Αμφότερες οι ομάδες, είναι ιστορικές, καθώς ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Η κόντρα στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, δεν ήταν μεγάλη, αλλά άρχισε να παίρνει διαστάσεις, όταν οι Κανονιέρηδες μετακόμισαν στο «Χάιμπουρι» το 1913, το οποίο βρισκόταν κοντά στην έδρα της Τότεναμ.

Κυρίαρχος η Άρσεναλ

Όπως είναι λογικό, οι δύο ομάδες έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους αρκετές φορές από τότε που ιδρύθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των μεταξύ τους αναμετρήσεων είναι 204, με την Άρσεναλ να κυριαρχεί, έχοντας 84 νίκες, ενώ στον αντίποδα 66 μετράει η Τότεναμ και 54 ματς έληξαν δίχως νικητή. Η μεγαλύτερη νίκη που έχει επιτευχθεί σε μεταξύ τους αγώνα, χρονολογείται το 1935, όταν η Άρσεναλ διέσυρε με 0-6 την Τότεναμ.

Όσον αφορά τα τέρματα που έχουν μπει, η Άρσεναλ μετράει 285, έναντι 250 της Τότεναμ, ωστόσο τα Σπιρούνια έχουν τον ποδοσφαιριστή που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στο ντέρμπι με τους Κανονιέρηδες.

Harry Kane on Fire!

Ο «μπομπέρ» και αρχηγός της Τότεναμ, είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει τις περισσότερες φορές σε ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, μετρώντας 11 γκολ, ενώ άξιο αναφοράς, είναι πως ο Κέιν είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Άρσεναλ! Δεύτερος στη λίστα είναι ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα και των δύο συλλόγων, ενώ στη συνέχεια βρίσκεται ο Ρόμπερ Πιρές, μέλος των Invincibles της Άρσεναλ, με 8 γκολ στο ντέρμπι.

Η προδοσία του Κάμπελ

Πέραν του Αντεμπαγιόρ, η προδοσία που.. «πόνεσε» περισσότερο απ’ όλες, ήταν αυτή του Σολ Κάμπελ, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι «Ιούδας» από τους φίλους των «Σπερς». Μέλος της Τότεναμ για εννέα χρόνια και το 2001 αποφάσισε να αλλάξει ομάδα, αλλά όχι… πόλη, μετακομίζοντας λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στην μισητή Άρσεναλ, κατακτώντας μάλιστα και 2 πρωταθλήματα.

sol-campbell.png
Τότεναμ Άρσεναλ

Aκόμη ένας που φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ και της Τότεναμ, ήταν ο Γουίλιαμ Γκαλάς, ο οποίος όπως φαίνεται είχε… έρωτα με το Λονδίνο, καθώς πέραν των δύο αυτών συλλόγων, είχε θητεύσει αρχικά και στην Τσέλσι. Ο Γάλλος στόπερ μετακόμισε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν το 2010, έπειτα από μια τετραετία στην Άρσεναλ, με την οποία είχε 101 συμμετοχές, ενώ ως ποδοσφαιριστής της Τότεναμ αγωνίστηκε 61 φορές.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide