Το φιλί ζωής στον Αρτέτα που τον μετέτρεψε σε φάρο. (pics)

Αρτέτα
[bsa_pro_ad_space id=3]

28 Αυγούστου 2021. Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα πηγαίνει να αγωνιστεί στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι για την 3η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Έχουν ήδη προηγηθεί 2 ήττες των Λονδρέζων στις πρώτες 2 αγωνιστικές. Η ομάδα χρειάζεται ενα restart και πάει στο Etihad με την πλάτη στον τοίχο. Τελικό αποτέλεσμα 5-0 για την Σίτι, με την εικόνα των κανονιέρηδων να είναι αποκαρδιωτική. Η ομάδα είχε μόλις πραγματοποιήσει το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων 67 χρόνων στο πρωτάθλημα όντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 0 βαθμούς έπειτα από τρεις αγωνιστικές. Είχε προηγηθεί η 8η θέση την προηγούμενη χρονιά και η μη εξασφάλιση συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 25 χρόνια.

Ο Αρτέτα πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση με τα πυρά κυρίως των οπαδών να έχουν στραφεί προς τα πάνω του. Η κατάκτηση του FA Cup και του Community Shield στους πρώτους μήνες του στο τιμόνι της ομάδας, ήταν πλέον μακρινή ανάμνηση, όπως και η προϊστορία του στην ομάδα ως ποδοσφαιριστής. Η εικόνα αλλά κυρίως τα αποτελέσματα των κανονιέρηδων ήταν τέτοια που ακόμη και οι πιο υπομονετικοί φίλαθλοι άρχισαν να ξεσπούν. Η διοίκηση έπρεπε να βγεί μπροστά και να πάρει αποφάσεις για να απορροφήσει την πίεση.

Εκείνες οι μέρες εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως είχαν ιστορικό χαρακτήρα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν εκείνες τις κρίσιμες μέρες τελικά ήταν καθοριστικές για την ιστορία της ομάδας. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει που θα βρισκόταν 1,5 χρόνο μετά η Άρσεναλ αν η απόφαση εκείνης της στιγμής ήταν η απόλυση του Αρτέτα. Η διοίκηση για καλή της τύχη αποφάσισε να στηρίξει τον νεαρό Ισπανό και να κάνει κατανοητό σε όλους πως η εμπιστοσύνη της σε αυτόν δεν έχει κλονιστεί. Φυσικά όσο και αν οι διοικούντες των Λονδρέζων ήθελαν να στηρίξουν τον προπονητή τους, οι επόμενες βδομάδες θα ήταν πολύ κρίσιμες για το μέλλον του.

Και εκεί που όλα βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί ήρθε ο Σεπτέμβρης να δείξει πως τελικά υπάρχει ζωή στον πλανήτη Άρσεναλ. Η ομάδα καταφέρνει να κερδίσει όλα τα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα μέσα στον μήνα και μαζί με την βαθμολογική ανάσα παίρνει και μια γερή ψυχολογική τόνωση. Ο Αρτέτα παίρνει για πρώτη φορά το βραβείο του καλύτερου προπονητή του μήνα και παίρνει το δικό του φιλί της ζωής. Όλα όσα έγιναν τον Σεπτέμβρη ήταν σαν ένα γκολ στο 90′ που έστειλε το ματς στην παράταση. Η ομάδα συνέχισε να έχει σφυγμό και πλέον ήταν στο χέρι της να διαχειριστεί αυτή την δεύτερη ευκαιρία.

Η συνέχεια γνωστή. Μετά την περσινή 5η θέση, σήμερα οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος με 5 βαθμούς διαφορά και παιχνίδι λιγότερο. Βγάζει στο γήπεδο εικόνα πρωταθλήτριας και όσο και αν μας φαίνεται σενάριο μιας άλλης εποχής, η πιθανότητα να πάρει το στέμμα είναι αυτή την στιγμή πολύ μεγάλη.

Όλη αυτή η πορεία της Άρσεναλ από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα είναι ένα πολύ καλό μάθημα για όλους. Αποδεικνύεται περίτρανα για ακόμα μια φορά πως ο συνδυασμός ενός καλού προπονητή και πίστωσης χρόνου μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να προσφέρει σε μια ομάδα μακροπρόθεσμα.

Τέτοια παραδείγματα έχουμε δει και άλλα, όμως η περίπτωση Αρτέτα είναι πιο ιδιαίτερη. Και είναι πιο ιδιαίτερη γιατί μιλάμε για έναν άπειρο προπονητή, χωρίς άλλες επιτυχίες στην πλάτη του, χωρίς να έχει προλάβει να αποδείξει την αξία του προηγουμένως και όμως η ομάδα του τον στήριξε. Μια ομάδα που δεν είναι τυχαία αλλά έχει πίσω της μια τεράστια ιστορία. Αυτή η ομάδα όμως τον στήριξε γιατί η ποιότητα δουλειάς κάποιου και η αξία του δεν μπορούν να κρίνονται από μεμονωμένα αποτελέσματά. Η δουλειά γίνεται στο προπονητικό κέντρο και ο χρόνος είναι σύμμαχος ενός καλού προπονητή. Μόνο μέσα από ήττες, ηχηρά χαστούκια και λάθη μπορεί ένας προπονητής να βελτιωθεί και μια ομάδα να αποκτήσει χαρακτήρα, προσωπικότητα αλλά και ανθεκτικότητα. Μόνο μέσα από την δουλειά και την πίστη στο πλάνο μπορεί να έρθει η πραγματική εκτόξευση.

Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν στο τέλος της χρονιάς η Άρσεναλ θα είναι στην κορυφή ή αν η Σίτι πάρει και πάλι εκείνον τον ένα παραπάνω βαθμό που θα της δώσει το πρωτάθλημα, όπως έκανε στις πρόσφατες μάχες της με την Λίβερπουλ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το κατόρθωμα του Αρτέτα και η ιστορία πίσω από αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στο άθλημα και να λειτουργήσει ως φάρος για τα επόμενα χρόνια.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide