Τζιανλουίτζι Μπουφόν: “Κέρβερος” ετών 45! (pics)

Μπουφόν 45
[bsa_pro_ad_space id=3]

Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν στα 45 του συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει αυτό που αγαπά.

Για μερικούς είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι έχει ξεχάσει να αποσυρθεί. Το θέμα είναι ότι μιλάμε για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή. Έναν κύριο με φινέτσα και στυλ, με κλάση και ποιότητα. Έναν τερματοφύλακα που στα 45 του χρόνια δείχνει ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν περί ου λόγος σήμερα 28/1 έχει γενέθλια!

Ο Ιταλός γκολκίπερ έχει συνδέσει τη ζωή του με τη Γιουβέντους και την εθνική Ιταλίας. Το ντεμπούτο του όμως στα γήπεδα το έκανε με τη φανέλα της Πάρμα. Στην οποία θέλει να κλείσει την λαμπρή του καριέρα, παίζοντας για λογαριασμό της φέτος. Ένα πάντως από τα πολλά θετικά στοιχεία που τον διακατέχουν είναι ταπεινό προφίλ που  διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ποτέ δεν προκάλεσε την προσοχή κανενός, ήταν και παραμένει να είναι αυθεντικός. Ένας λάτρης της στρογγυλής θεάς την οποία υπηρετεί σε ηλικία που άλλοι στη θέση του θα είχαν αποσυρθεί σίγουρα.

Γιατί τερματοφύλακας;

Είναι γεννημένος το 1978 μια μέρα σαν τη σημερινή στην Τοσκάνη. Οι συγγενείς του αθλητές, με τον θείο του να παίζει ποδόσφαιρο φορώντας γάντια τερματοφύλακα. Ο Μπουφόν όπως φαίνεται πήρε το ερέθισμα από τους οικείους του και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην ομάδα της περιοχής του, την Καραρέσε. Ως επιθετικός στην αρχή!

Την απόφαση να οπισθοχωρήσει στο τέρμα την πήρε στο Μουντιάλ του 1990. Όταν είδε το είδωλό του, τον Τομάς Ενκονό, τον τερματοφύλακα της Εθνικής Καμερούν. Το 1991, σε ηλικία 13 ετών θα ενταχθεί στις ακαδημίες της Πάρμα, ομάδα με την οποία πραγματοποίησε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Serie A, το 1995, στα 17 του χρόνια. Στην ιταλική ομάδα έμεινε μέχρι το 2001, όταν και πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους. Και από εκεί άλλαξαν όλα…

Με τη φανέλα των «μπιανκονέρι» κατέκτησε σχεδόν τα πάντα και αναδείχθηκε 8 φορές κορυφαίος τερματοφύλακας της Serie A. Με την εθνική Ιταλίας σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου το 2006 ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Και παραλίγο δεν κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα την ίδια χρονιά. Μιας και ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία, πίσω από τον αρχηγό της «Σκουάντρα Ατζούρα», Φάμπιο Καναβάρο.

Το Champions League που έμεινε αποθημένο…

Στα 27 χρόνια (!) καριέρας του, ο «Τζίτζι» δεν κατόρθωσε να σηκώσει ένα τρόπαιο. Τo Champions League δεν ήρθε ποτέ στα χέρια του, αν και βρέθηκε τρεις φορές σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν τον ήθελε… Και είπε να αλλάξει ομάδα πριν τέσσερα χρόνια. Το 2018, έπειτα από 17 σεζόν στη Γιούβε, υπέγραψε με την Παρί Σεν Ζερμέν μήπως αλλάξει το γούρι, τόσο το δικό του όσο και των Παριζιάνων. Έμεινε τελικά στο Παρίσι μόλις για 1 χρόνο και επιστρέφοντας στο Τορίνο, το καλοκαίρι του 2019.

Το τέλος από την Σκουάντρα Ατζούρα

Το 2017 και μετά τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Μπουφόν αποφάσισε να σταματήσει να φορά το ιταλικό εθνόσημο. Toυλάχιστον σε επίσημους αγώνες. Όντας αποκλεισμένος από τη Σουηδία, ο Μπουφόν με δάκρυα στα μάτια είπε το αντίο. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2018 είπε να δώσει μια παράταση, παίζοντας 90 λεπτά σε φιλική αναμέτρηση με αντίπαλο την Αγγλία

Οι τίτλοι του πάρα πολλοί. Στην Ιταλία κυρίως φυσικά με τη φανέλα της Γιουβέντους, σηκώνοντας 10 πρωταθλήματα, έξι κύπελλα, επτά σούπερ καπ Ιταλίας. Μάλιστα, με την Πάρμα, κατόρθωσε να κατακτήσει ένα κύπελλο κι ένα ιταλικό σούπερ καπ, ενώ επίσης σήκωσε το κύπελλο UEFA το 1999 με τους «παρμέτζι»! Στη Γαλλία πήρε το πρωτάθλημα με την Παρί το 2019, όπως επίσης και το γαλλικό σούπερ καπ.

Με συμβόλαιο ως το 2023, ο «Τζίτζι» συνεχίζει αμείωτος να κάνει αυτό που λατρεύει. Να παίζει ποδόσφαιρο, όσο αντέχει! Χρόνια πολλά λοιπόν σε έναν μύθο του αθλήματος…

Μπουφόν 45

debut.gr

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide