Νέες πιέσεις στην FIFA για να αποκλειστεί από το Μουντιάλ το Ιράν! (pic)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Επιστολή στη FIFA για τον αποκλεισμό του Ιράν από το Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, απέστειλε η ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων των γυναικών «Open Stadiums», χαρακτηρίζοντας την ιρανική ομοσπονδία «συνεργό στα εγκλήματα του καθεστώτος, που βασανίζει και σκοτώνει τον λαό»!

Στην επιστολή που «καίει» το Ιράν, η οποία απεστάλη στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, η συγκεκριμένη οργάνωση τονίζει ότι οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται να επιτρέψουν στις γυναίκες φιλάθλους την πρόσβαση στα γήπεδα σε αγώνες εντός της χώρας, ένα δικαίωμα που έχουν οι γυναίκες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Γιατί η FIFA θα δώσει χώρο στο ιρανικό κράτος σε μια παγκόσμια σκηνή, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της»;

Τα «επίμαχα» άρθρα που αναφέρεται η ανακοίνωση καλύπτουν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία και άλλα θέματα, με παραβιάσεις που τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Η οργάνωση «Open Stadiums» έχει κάνει γιγάντια προσπάθεια την τελευταία δεκαετία, για να επιτρέπεται στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Ιράν, αλλά με περιορισμένη μόνο επιτυχία, ενώ υπενθυμίζουμε πως υπό την πίεση του Ινφαντίνο, μια μικρή ομάδα γυναικών οπαδών εισήλθε στον εντός έδρας αγώνα της Περσέπολης στον τελικό του Champions League Ασίας το 2018 στην Τεχεράνη.

Παρόλα αυτά υπήρξε ελάχιστη πρόοδος έκτοτε, με τις γυναίκες οπαδούς να μένουν εκτός από την αναμέτρηση του Ιράν με τον Λίβανο που διεξήχθη τον Μάρτιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με βίντεο να εμφανίζει γυναίκες οπαδούς να ψεκάζονται με πιπέρι έξω από το στάδιο.

Η εθνική ομάδα του Ιράν, με προπονητή τον Κάρλος Κεϊρόζ έδωσε φιλικούς αγώνες κατά τη διάρκεια του πρόσφατου διεθνούς «παραθύρου» με την Ουρουγουάη και τη Σενεγάλη στην Αυστρία, με τα δύο παιχνίδια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα η επιστολή η οποία καταφέρεται και εναντίον της ιρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ιρανική ομοσπονδία δεν είναι μόνο συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος. Είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των γυναικών οπαδών στο Ιράν και όπου κι αν παίζει η εθνική μας ομάδα στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους μας. Γι’ αυτό, ως Ιρανοί λάτρεις του ποδοσφαίρου, πρέπει με εξαιρετικά βαριά καρδιά να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη συμμετοχή του Ιράν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γιατί η FIFA θα δώσει στο ιρανικό κράτος και στους εκπροσώπους του χώρο σε μια παγκόσμια σκηνή, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της; Πού είναι οι αρχές της FIFA ως προς αυτό; Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ».

Το Ιράν αναμένεται να συμμετάσχει για 6η φορά στην ιστορία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο και βρίσκεται στον 2o όμιλο μαζί με Αγγλία, Ουαλία και ΗΠΑ.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide