Μουντιάλ 2022: Αυτοί πήραν πρόκριση μέχρι στιγμής, ποιοι απομένουν;

[bsa_pro_ad_space id=3]

Η κούρσα άρχισε με 205 εθνικές ομάδες, που διεκδίκησαν τα 31 εισιτήρια, που μαζί με τους διοργανωτές, το Κατάρ, θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν τον προσεχή χειμώνα το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου-Ποιες ομάδες πήραν την πρόκριση, ποιες μένουν ακόμα να την διεκδικήσουν. 

Την Παρασκευή 1η Απριλίου στην Ντόχα θα γίνει η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ, του πρώτου που δεν θα διεξαχθεί καλοκαίρι λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Κατάρ. 

Εκτός από το Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα που προκρίθηκε αυτόματα, έχουν «κλείσει» θέση στην κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη, άλλες δώδεκα ομάδες από την Ευρώπη, τέσσερις από τη Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ασία και πέντε από την Αφρική μέσω των προκριματικών αγώνων. 

Οι εθνικές ομάδες που έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022:
Ζώνη Ευρώπης: Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία, Ισπανία, Σερβία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία 
Ζώνη Νότιας Αμερικής: Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινός, Ουρουγουάη
Ζώνη Ασίας: Κατάρ (διοργανώτρια χώρα), Ιράν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία
Ζώνη CONCACAF Καναδάς
Ζωνη Αφρικής: Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο, Τυνησία, Καμερούν.

Στα παιχνίδια που έγιναν το βράδυ της Τρίτης, τα φαβορί πήραν τα δύο από τα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια που απομένουν. Πορτογαλία και Πολωνία θα είναι παρούσες στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη τον ερχόμενο Νοέμβριο, μετά τις νίκες τους επί των Βόρειας Μακεδονίας και Σουηδίας με το ίδιο σκορ (2-0).  https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599y13k3eli5wv&playlistId=v-ciwo02z4wpnt-sf https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599y13k3eli5wv&playlistId=v-ciwoaqko24t5-sf

Στην αφρικανική ζώνη, ενάμιση μήνα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, η Σενεγάλη πλήγωσε ξανά την Αίγυπτο στη διαδικασία των πέναλτι κι εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ. Η Γκάνα πήρε την πρόκριση επί της Νιγηρίας, το Μαρόκο σάρωσε με 4-1 τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1-1 το πρώτο παιχνίδι), ενώ την πρόκριση εξασφάλισε και η Τυνησία, που μετά το 1-0 εκτός έδρας, σφράγισε την πρόκριση με το 0-0 στην έδρα της κόντρα στο Μάλι. Παρών θα είναι και το Καμερούν, που απέκλεισε την Αλγερία. 

Σε ό,τι αφορά την Λατινική Αμερική, το Περού σφράγισε το εισιτήριο πλέι οφ, καθώς στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής, πήρε τη νίκη που ήθελε κόντρα στην Παραγουάη με 2-0 και τερμάτισε στην 5η θέση του ομίλου και θα παίξει σε αγώνα μπαράζ.

Τι έγινε στα προκριματικά, ποια εισιτήρια απομένουν 

Ευρώπη
Ομάδες που συμμετείχαν (στην έναρξη των προκριματικών): 55
Θέσεις πρόκρισης: 13
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 12
Το τελευταίο από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ θα κριθεί το καλοκαίρι. Με την Ουαλία (νικήτρια 2-1 της Αυστρίας) να περιμένει για να αντιμετωπίσει την νικήτρια  της αναμέτρησης μεταξύ Σκωτίας και Ουκρανίας, πιθανότατα στο διεθνές «παράθυρο» του Ιουνίου, προκειμένου να καθοριστεί ο τελευταίος εκπρόσωπος της UEFA στο Κατάρ 2022.

Αφρική
Ομάδες που συμμετείχαν: 54
Θέσεις πρόκρισης: 5
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 5
Με την ολοκλήρωση και των δεύτερων αγώνων στα πλέι οφ της αφρικανικής ζώνης, οριστικοποιήθηκαν και οι πέντε ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την ήπειρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτές είναι (κατά σειρά πρόκρισης) οι Γκάνα, Σενεγάλη, Μαρόκο, Τυνησία και Καμερούν.

Νότια Αμερική
Ομάδες που συμμετείχαν :10
Προκριματικές θέσεις: 4 ή 5
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί:4
Βραζιλία, Αργεντινή και πρόσφατα Ισημερινός και Ουρουγουάη, εξασφάλισαν τα απευθείας τέσσερα εισιτήρια για το Μουντιάλ του Κατάρ. Το Περού θα παίξει στα πλέι οφ. 

Ασία
Ομάδες που συμμετείχαν: 46
Προκριματικές θέσεις: 5 ή 6
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: 5 (Κατάρ, Ιράν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία)
Το Κατάρ είναι η διοργανώτρια χώρα, το Ιράν επικύρωσε το δικό του στα τέλη Ιανουαρίου, η Νότια Κορέα στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα θέση εξασφάλισαν Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία. Αυστραλία και Σαουδική Αραβία θα τεθούν αντιμέτωπες στα πλέι οφ και κι όποιος νικήσει θα πάει στο διηπειρωτικό πλέι οφ με την πέμπτη της κατάταξης από την Νότια Αμερική.

CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)
Ομάδες που συμμετείχαν: 35
Προκριματικές θέσεις: 3 ή 4
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: Καναδάς
Ο Καναδάς εξασφάλισε τη συμμετοχή του σε Μουντιάλ, για πρώτη φορά μετά το 1986, απομένουν δύο ακόμα απευθείας εισιτήρια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό να βρίσκονται στην pole position, ενώ μια τέταρτη χώρα θα σταλεί στα διηπειρωτικά πλέι οφ με εκείνη που θα επικρατήσει στην Ωκεανία.

Ωκεανία
Ομάδες που συμμετείχαν: 11
Προκριματικές θέσεις: 0 ή 1
Ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί: –
Σήμερα η Νέα Ζηλανδία θα αντιμετωπίσει τα Νησιά Σολωμόντα στη Ντόχα, διεκδικώντας το εισιτήριο μέσω μπαράζ με τη νικήτρια να αντιμετωπίζει σε νέο πλέι οφ την τέταρτη ομάδα της CONCACAF.

Άρα απομένουν τρία παιχνίδια μπαράζ. Από την ευρωπαϊκή ζώνη εκκρεμεί ο ημιτελικό Σκωτία-Ουκρανία με τον νικητή να αντιμετωπίζει την Ουαλία για ένα εισιτήριο. Από εκεί και πέρα το Περού θα παίξει με τον καλύτερο τρίτο της ζώνης της Ασίας, δηλαδή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ο πρωταθλητής της Ωκεανίας, τα Νησιά Σολομώντα ή η Νέα Ζηλανδία, με τον τέταρτο της CONCACAF, της Συνομοσπονδίας της Βόρειας. Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Αυτοί οι αγώνες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. 

Τα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση 

Το Κατάρ, που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση, θα είναι επικεφαλής του Α ομίλου. Οι υπόλοιποι επικεφαλής θα είναι οι επτά καλύτερες ομάδες βάσει της κατάταξης της FIFA. 

1ο γκρουπ
Κατάρ
Βέλγιο
Βραζιλία
Γαλλία 
Αργεντινή
Αγγλία
Ισπανία
Πορτογαλία 

2ο γκρουπ 
Δανία 
Ολλανδία
Γερμανία
Μεξικό*
ΗΠΑ*
Ελβετία
Κροατία
Ουρουγουάη 

*αν προκριθούν απευθείας 

3ο γκρουπ 
Σενεγάλη
Ιράν
Ιαπωνία
Μαρόκο
Σερβία 
Πολωνία 
Νότια Κορέα 
Καναδάς ή Τυνησία (όποια εκ των δύο είναι σε καλύτερη θέση στο ranking την 31η Μαρτίου) 

4ο γκρουπ
Καναδάς ή Τυνησία 
Σαουδική Αραβία
Ισημερινός 
Γκάνα
Καμερούν 
Ο νικητής του μπαράζ Ασία-Conmebol
Ο νικητής του μπαράζ Ωκεανία- CONCACAF 
O νικητής του μπαράζ της Ευρώπης

Οι ημερομηνίες του Μουντιάλ
Φάση ομίλων: 21 Νομεβρίου-2 Δεκεμβρίου 
Φάση των «16»: 3-6 Δεκεμβρίου 
Προημιτελικοί: 9-10 Δεκεμβρίου 
Ημιτελικοί: 13-14 Δεκεμβρίου
Μικρός τελικός: 17 Δεκεμβρίου
Τελικός: 18 Δεκεμβρίου 

Πηγή; sdna.gr

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide