Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ : Όταν ο χρόνος «πάγωσε» στο Μόναχο… (pics video)

Γιουνάιτεντ Μόναχο
[bsa_pro_ad_space id=3]

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το ρολόι θα είναι πάντα σταματημένο στις 3:04 στο «Όλντ Τράφορντ» για να θυμίζει τις ζωές που χάθηκαν 65 χρόνια πριν στο αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο

Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρήνησε στο άκουσμα μιας αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε στο Μόναχο, η οποία ξεκλήρισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Το αεροπλάνο που μετέφερε πίσω την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη κατά την απογείωση, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 23 από τους 43 επιβάτες, μεταξύ των οποίων, οκτώ ποδοσφαιριστές των «κόκκινων διαβόλων», επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος και δύο φίλαθλοι.

Ειδικότερα, η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι είχαν έρθει ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Στις 15:04 είχε ξεσπάσει μια μεγάλη χιονοθύελλα και το αεροπλάνο δεν κατάφερε να πάρει ύψος, με αποτέλεσμα να πέσει σε ένα χωράφι. Η ομάδα βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ωστόσο, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο παγετός που επικρατούσε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και οι επιπτώσεις του στο αεροσκάφος.

Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

Παρόλο που το μέλλον της ομάδας φάνταζε δυσοίωνο μετά το ατύχημα και τις μεγάλες απώλειες, οι παίκτες της ομάδας κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου τελικά έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide