Επίσημο: Έτσι θα διεξάγεται το νέο Champions League! (pic)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Με τροποποιήσεις, τις οποίες είχε ζητήσει η Ένωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών, εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA το σχέδιο για το νέο Champions League, που θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Οι σημαντικότερες απ΄ αυτές είναι η μείωση του αριθμού των αγώνων στην Α΄ φάση, από δέκα που είχε προταθεί σε οκτώ, και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δύο -από τις τέσσερις συνολικά- έξτρα θέσεις.

Το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 ομάδες, που δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες. Από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις (σε σχέση με τις 32 που είναι σήμερα), οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν.

Αν αυτό εφαρμοζόταν άμεσα, την επόμενη χρονιά η Αγγλία θα εξασφάλιζε μία πέμπτη θέση για το Champions League, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο θα κέρδιζε η Ολλανδία. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η πρόθεση της UEFA ήταν να πηγαίνουν οι θέσεις αυτές απευθείας στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών που δεν θα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.

Μία επιπλέον εγγυημένη θέση -τρίτη συνολικά- εξασφαλίζει η πέμπτη χώρα στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία), ενώ το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα δίνεται μέσω των προκριματικών από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών, εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide