Ίντερ – Μίλαν 2005: Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του “φλεγόμενου” Σαν Σίρο! (pics video)

[bsa_pro_ad_space id=3]

12 Απριλίου το 2005, η τελευταία φορά που Ίντερ και Μίλαν βρέθηκαν αντιμέτωπες για τον θεσμό του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ντέρμπι “ντέλλα Μαντονίνα” που δεν έμεινε στις μνήμες μας για το ποδοσφαιρικό του θέαμα αλλά για τους τραυματισμούς λόγο των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στις εξέδρες του Σαν Σίρο. Ένα επεισοδιακό παιχνίδι που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί πριν το τελικό σφύριγμα…

Η Μίλαν του Κάρλος Άντζελότι πήγε στον επαναληπτικό του Σαν Σίρο σαν φαβορί για την πρόκριση αφού είχε στις πλάτες τις το 2-0 του πρώτου σκέλους στο Τζουζέπε Μεάτσα με τον Αντρέι Σεβσενκο να κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Νερατζούρι βρίσκοντας δίχτυα στο πρώτο μισό του επαναληπτικού.

Η απόφαση του διαιτητή του αγώνα Μάρκους Μερκ να ακυρώσει το γκολ της ισοφάρισης από τον Καμπιάσο εξόργισε το πλήθος των γηπεδούχων και κάπως έτσι ξεκίνησε το χάος. Οι οπαδοί των νερατζούρι μετέτρεψαν το γήπεδο ένα φλεγόμενο πεδίο μάχης πετώντας μάλιστα αρκετά βεγγαλικά, καπνογόνα και πυροτεχνήματα στην εστία του τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων Ντίτα, η οποία βρισκόταν ακριβώς μπροστά τους.

Ένα από αυτά κτύπησε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της Μίλαν προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα με τον ρεφ να διακόπτει για λίγο τον αγώνα στέλνοντας τους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια για λόγους ασφαλείας.

Μετά από 10 λεπτά ο Μερκ είπε να κάνει μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τον αγώνα ωστόσο οι οπαδοί των γηπεδούχων ξεκίνησαν εκ νέου να πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο με την οριστική διακοπή να είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι Ροσονέρι πήραν την νίκη – πρόκριση στα χαρτία με σκορ 3-0, πρόκριση που τους έστειλε αντιμέτωπους με την Λίβερπουλ στον τελικό όπου εκεί έχασαν το τρόπαιο στην διαδικασία των πέναλτι μετά από ένα επίσης επεισοδιακό αγώνα.

Λίγες μέρες μετά το συμβάν του Σαν Σίρο, η Ίντερ τιμωρήθηκε με έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών τα οποία τελικά έγιναν τέσσερα και πρόστιμο 132.000 λιρών.

Μιλώντας για την τιμωρία, ο διευθυντής επικοινωνιών της UEFA William Gaillard δήλωσε: «Αυτό είναι το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία της UEFA και η απώλεια τεσσάρων εντός έδρας παιχνιδιών σημαίνει ότι θα χάσουν τα έσοδα περίπου 5,5 εκατομμύρια λιρών.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές πίστευαν ότι ο σύλλογος τιμωρήθηκε επικώς αφού αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια οι χούλιγκαν του συλλόγου διέκοψαν ένα παιχνίδι. Σε ένα παιχνίδι UEFA Cup του 2001 εναντίον της Αλαβές, η συμπεριφορά των οπαδών στοίχησε στους Νερατζούρι πρόστιμο 35.000 λιρών και δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια μακριά από το Σαν Σίρο.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide