Έρικ Τεν Χαγκ: Καν ’το όπως ο Κλοπ!

[bsa_pro_ad_space id=3]

2013-2022. Εννιά χρόνια πέρασαν από την απόσυρση του κορυφαίου προπονητή όλων των εποχών. Εννιά χρόνια που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει ακόμη να συνέλθει. Όλοι το βλέπαμε πως η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη. Οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι αναπόφευκτα θα υπήρχε μια μεταβατική περίοδος μετά την φυγή του Σερ Άλεξ Φεργκιουσον.

Τα εννιά χρόνια όμως είναι πολλά και φαντάζουν ακόμα περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς πως οι κόκκινοι διάβολοι σε αυτή την περίοδο δεν κατάφεραν να βάλουν ούτε καν τις βάσεις για να επιστρέψουν στο πιο ψηλό επίπεδο. Έτσι αναγκάζονται να ξεκινούν κάθε καλοκαίρι από μηδενική βάση, ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει και η ομάδα θα ξαναγίνει το μεγαθήριο που υπήρξε για σχεδόν 3 διαδοχικές δεκαετίες υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου. Κτίζοντας όμως μια ομάδα κάθε χρόνο από το μηδέν οι πιθανότητες να φτάσεις ή ακόμα και να πλησιάσεις ομάδες που βρίσκονται στο 10 (Σίτι, Λίβερπουλ), είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Και κάπου εδώ είναι που μπαίνουν στη συζήτηση οι Έρικ Τεν Χαγκ και Γιούργκεν Κλοπ. Ο Ολλανδός, κάνοντας το μεγάλο βήμα να αφήσει τον Άγιαξ και να αναλάβει την Γιουνάιτεντ, αναλαμβάνει μια ομάδα που έχει πίσω της τεράστια ιστορία, αμέτρητες επιτυχίες, οπαδούς σε όλο τον πλανήτη και ένα από τα μεγαλύτερα brand name στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα όμως αυτή η ομάδα έχει φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται με την Μπρέντφορντ για να καταφέρει να υπογράψει ένα παίχτη. Αναλαμβάνει δηλαδή μια ομάδα που έχει χάσει την δυναμική και την αίγλη της. Πλέον οι ποδοσφαιριστές την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και αυτό αποτυπώνεται στη στασιμότητα που παρατηρείται στον μεταγραφικό σχεδιασμό της. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή την στιγμή η ομάδα του Μάντσεστερ.

Παρόμοια συνθήκη λίγα χρόνια προηγουμένως είχε να αντιμετωπίσει και το αντίπαλο δέος, η Λίβερπουλ, μέχρι που την ανέλαβε ο Κλοπ. Ήταν μια ομάδα που βρισκόταν στο μηδέν και η οποία έψαχνε εναγωνίως τον Σωτήρα που θα την ξεκολλούσε από τον πάτο. Γιατί η 7η και 8η θέση για ομάδες του βεληνεκούς της Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ είναι ο πάτος. Εκεί είναι που ο Γερμανός έκανε την μεγάλη διαφορά. Με το που ανέλαβε ζήτησε 4 χρόνια για να καταφέρει να δημιουργήσει ομάδα που να μπορεί να κατακτήσει τίτλους. Και ακριβώς αυτό έκανε. Πίσω από αυτή την δήλωση του όμως υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη. Ο Κλοπ δεν εννοούσε πως τα πρώτα 3 χρόνια η ομάδα του θα παραπαίει και ξαφνικά τον 4ο χρόνο θα πάει για πρωτάθλημα. Πίσω από αυτή την διαδρομή των τεσσάρων χρόνων υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο να μπορέσει μια ομάδα να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Ένας προπονητής για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, αρχικά να δουλέψει με αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν θεωρούνται top class. Όταν γίνει αυτό θα πρέπει μέσα από την δουλειά του να δείξει πως μπορεί να βελτιώσει τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές και γιατί όχι να τους κάνει κατηγορίας top class (βλέπε Salah, Mane). Κάνοντας αυτό, αυτόματα, τα βλέμματα των μάνατζερ θα στραφούν προς την ομάδα του και εκεί είναι που δημιουργούνται οι ευκαιρίες να αποκτήσεις ποδοσφαιριστές ψηλότερου επιπέδου από αυτούς που έχεις. Σιγά σιγά, συνδυάζοντας την καλή, μεθοδική και αποδοτική δουλειά στο προπονητικό κέντρο με το μπόλιασμα της ομάδας με λίγους αλλά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές σε κάθε μεταγραφική περίοδο μπορεί ο προπονητής να ανεβάσει την ομάδα του επίπεδο.

Λέγοντας λοιπόν πως ο Τεν Χαγκ θα πρέπει να το κάνει όπως ο Κλοπ, δεν εννοώ πως θα πρέπει να αντιγράψει την τακτική του προσέγγιση στους αγώνες ή το στυλ παιχνιδιού του. Αυτό είναι στην ευχέρεια του κάθε προπονητή να το επιλέξει. Αυτό που λέω είναι πως πρέπει ο Ολλανδός να πάρει ως παράδειγμα από τον συνάδελφο του στην Λίβερπουλ, τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να αναπτύξει και να βελτιώσει αρχικά την ομάδα που παρέλαβε, ξεκινώντας δηλαδή από το μηδέν, και με αργά αλλά σταθερά βήματα να καταφέρει να την φτάσει στο 10. Γιατί το να μπορείς να κατακτήσεις Premier League και Champions League, σημαίνει πως έφτασες στο 10.

Συνοψίζοντας, να πω ότι εγώ προσωπικά δεν περιμένω σε καμιά περίπτωση η Γιουνάιτεντ να καταφέρει στην νέα αγωνιστική περίοδο να φτάσει στο επίπεδο των 2 πρώτων ομάδων της PL και πως αυτό δεν είναι το δικό μου ζητούμενο από τον Τεν Χαγκ. Αυτό που εγώ θα θεωρήσω επιτυχία είναι να δω μια ομάδα που θα καθιερώσει ένα συγκεκριμένο, δικό της, στυλ παιχνιδιού και θα το υπηρετεί είτε εντός, είτε εκτός, είτε σε παιχνίδια που είναι φαβορί, είτε σε παιχνίδια που είναι αουτσάιντερ. Μέσα από αυτό και με την πάροδο του χρόνου να δούμε συνέπεια στην ομάδα και μια πορεία που θα δείχνει ξεκάθαρα την βελτίωση αλλά και την ανάπτυξη αυτού του νέου συγκροτήματος. Πετυχαίνοντας αυτό, η προσπάθεια της επόμενης χρονιάς μετά από πολλά χρόνια δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν. Και εκεί είναι που θα υπάρχει επιτέλους η ελπίδα πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιστρέψει σιγά σιγά στην κορυφή. Στην κορυφή. Εκεί δηλαδή που ανήκει.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide