Άρσεναλ – Μάντσεστερ Γιουνάτειντ: Το απόλυτο ντέρμπι των 90s, οι αγώνες που έμειναν στην ιστορία. (video)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Μπορεί ο κάθε σύλλογος στην Αγγλία να έχει τον δικό του μισητό αντίπαλο μέσα στην ιστορία, όμως μέσα στη δεκαετία των ’90, το απόλυτο ντέρμπι στο Νησί δεν ήταν άλλο από το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ ή το αντίθετο. Όπως και να ‘χει, οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αφού οι δύο ομάδες είναι οι κορυφαίες από τότε που υπάρχει η Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη. Η κόντρα τους κορυφώθηκε από τη στιγμή που στους πάγκους βρέθηκαν οι Βενγκέρ και Φέρκιουσον, ενώ στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν παίκτες όπως οι Πατρίκ Βιεϊρά και Ρόι Κιν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1 (20/10/1990)

Με το γκολ του Άντερς Λίμπαρ από το πρώτο μέρος μπορεί να κρίθηκε αυτή η αναμέτρηση, όμως το ματς σημαδεύτηκε από τη σύρραξη μεταξύ των παικτών στην επανάληψη. Έπειτα από μία μονομαχία και ένα σκληρό μαρκάρισμα, οι 21 από τους 22 παίκτες (μόνο ο Ντέιβιντ Σίμαν δεν ενεπλάκη) έπαιξαν ξύλο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με τον διαιτητή όμως να μη δείχνει ούτε μία κόκκινη κάρτα. Τελικά, οι ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν από τις ομάδες τους, ενώ και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο στους δύο συλλόγους και τους αφαίρεσε βαθμούς.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-1 (14/3/1998)

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα του τίτλου στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως κάποια προβλήματα τραυματισμών κόστισαν βαθμούς στην ομάδα. Έτσι, στο ντέρμπι της 30ης αγωνιστικής απέναντι στην Άρσεναλ, η Γιουνάιτεντ είχε μεν προβάδισμα εννέα βαθμών από την αντίπαλό της, ωστόσο οι «κανονιέρηδες» είχαν και τρία παιχνίδια λιγότερα. Το τελικό 0-1 με το γκολ του Όφερμαρς ήταν «σάλπισμα» τίτλου για την ομάδα του Βενγκέρ, που κέρδισε τα υπόλοιπα ματς και στο τέλος πήρε τον τίτλο, μέσα από τα χέρια των «μπέμπηδων».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 2-1 (14/4/1999)

Το συγκεκριμένο ματς ήταν ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας και έμεινε στην ιστορία για την εξέλιξή του. Με τα γκολ των Μπέκαμ και Μπέργκαμπ οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες, όμως μετά την αποβολή του Κιν για την Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ πίεσε και θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, όμως στο 90’ έχασε πέναλτι. Στην παράταση, ο Ράιαν Γκιγκς πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο και πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ της Γιουνάιτεντ, η οποία στη συνέχεια έκανε το τρεμπλ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 0-0 (21/9/2003)

Άλλο ένα παιχνίδι των δύο ομα΄δων που έμεινε στην ιστορία επειδή υπήρξε σύρραξη στον αγωνιστικό χώρο. Όλα ξεκίνησαν στο 80′, όταν σε μία μονομαχία του Φαν Νιστελρόι με τον Βιεϊρά, ο άσος της Γιουνάιτεντ έκανε επιθετικό φάουλ, όμως κατάφερε να κερδίσει και την αποβολή του αντιπάλου του για χτύπημα (δεν έγινε ποτέ) εκτός φάσης. Λίγα λεπτά αργότερα, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Ολλανδός επιθετικός. Ωστόσο, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και μόλις τελείωσε η φάση, οι μισοί παίκτες της Άρσεναλ έπεσαν πάνω του, αρχίζοντας να τον βρίζουν και να τον σπρώχνουν, αφού τον θεωρούσαν υπαίτιο για την κόκκινη κάρτα στον Βιεϊρά.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 2-0 (24/10/2004)

Πριν από αυτό το παιχνίδι, οι «κανονιέρηδες» είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν αήττητοι, ενώ συνολικά αγνοούσαν την ήττα για 49 αγώνες. Οι “Invincibles” έμελλε να σταματήσουν το σερί τους τελικά στο Ολντ Τράφορντ, χάνοντας με 2-0 με γκολ των Φαν Νιστελρόι και Ρούνεϊ. Ωστόσο, από το παιχνίδι δεν έλειψε η ένταση, με τους παίκτες της Άρσεναλ να έχουν έντονα παράπονα από τη διαιτησία, λόγω των σκληρών μαρκαρισμάτων από τους αντιπάλους τους. Μετά το τέλος, στη φισούνα ακολούθησε σύρραξη, με τον Βενγκέρ να επιτίθεται στον Φαν Νιστελρόι. Ο Φέργκιουσον πήγε να υπερασπιστεί τον ποδοσφαιριστή του και κάποιος (ίσως ο Φάμπρεγας) πέταξε στον Σκωτσέζο τεχνικό ένα κομμάτι πίτσα!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ 8-2 (28/8/2011)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, ενώ η Άρσεναλ είχε να δεχθεί οκτώ τέρματα από το 1896. Το παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ εξελίχθηκε σε «βατερλό» για την ομάδα του Βενγκέρ, που είδε τον Ρούνεϊ να κάνει χατ-τρικ, τον Γιάνγκ να πετυχαίνει δύο γκολ, ενώ από ένα σημείωσαν Γουέλμπεκ, Νάνι και Παρκ. Όσο για τους φιλοξενούμενους, Γουόλκοτ και Φαν Πέρσι βρήκαν δίχτυα, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide