Φαμπρίς Μουάμπα: Ο ποδοσφαιριστής που νίκησε τον θάνατο (video / pics)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ήταν 17 Μαρτίου 2012 και η Τότεναμ αντιμετώπιζε την Μπόλτον για το Κύπελλο Αγγλίας. Γύρω στο 41ο λεπτό ο χρόνος σταμάτησε… Όλος ο κόσμος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είχε μείνει ”βουβός” καθώς έβλεπε τον Φαμπίς Μουάμπα της Μπόλτον να πέφτει στο χορτάρι χωρίς κάποιο προφανή λόγο και να μην κινείται.

Το μυαλό όλων, όπως είναι λογικό, πήγε στα χειρότερα… Όλα τα ιατρικά επιτελεία ”έπεσαν” γρήγορα πάνω στον άτυχο παίκτη για να προλάβουν τα χειρότερα.Οι στιγμές που ακολούθησαν θύμιζαν ”αρχαία ελληνική τραγωδία”, καθώς πολλοί οπαδοί έκλαιγαν και άλλοι χειροκροτούσαν για να ενθαρρύνουν τον Μουάμπα να σηκωθεί. Τα λεπτά περνούσαν και κάθε δευτερόλεπτο ενίσχυε τις άσχημες σκέψεις.

Η καταλυτική και σωτήρια παρέμβαση του θεατή γιατρού

Η δουλειά των επιτελείων ήταν πολύ καλή καθώς προσπαθούσαν να ”επαναφέρουν’ τον Μουάμπα με διάφορους τρόπους, αλλά όλα θα ήταν αλλιώς αν δεν υπήρχε ο ”από μηχανής Θεός” δρ Άντριου Ντίνερ. Ο τελευταίος, καταλαβαίνοντας ότι υπήρχε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου και όντας χρόνια καρδιολόγος έτρεξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και είπε: Είμαι καρδιολόγος και μπορώ να βοηθήσω! Στη συνέχεια πρόσφερε την πολύτιμη εμπειρία του στις προσπάθειες επαναφοράς του Μουάμπα και πήγε μαζί του με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και η ζωή του αθλητή κρεμόταν σε κάτι πιο λεπτό και από κλωστή…

”Σταμάτησε η καρδιά για 78 λεπτά…”

Φαμπρίς Μουάμπα Την ώρα που μεταφερόταν στο νοσοκομείο η καρδιά του Μουάμπα είχε σταματήσει για 48 λεπτά. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο χρειάστηκαν άλλα 30 λεπτά ιατρικής βοήθειας για να επανέλθει σε φυσιολογικούς παλμούς. O Δρ. Ντίνερ είπε: Η καρδιά του σταμάτησε για 78 λεπτά! Αν και είχα εμπειρία δεν ήμουν αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να τον σώσουμε… Τελικά, μετά από 36 ώρες κλινικά νεκρός, ο ήρωας μας επανήλθε και κατέρριψε όλα τα δυσμενή προγνωστικά που έφταναν μέχρι και τον θάνατο. Ήταν ένα ”φαινόμενο”.Μια ατελείωτη δύναμη ψυχής να ζήσει. Δυο ώρες αφού επανήλθε είχε διάθεση να αστειευτεί. Ήταν μια πολύ έντονη στιγμή για μένα κατέληξε ο πολύπειρος καρδιολόγος με δάκρυα στα μάτια και αποτυπώνοντας με δυο λέξεις το μέγεθος της κατάστασης… Ο Φαμπρίς Μουάμπα με τον σωτήρα του Δρ. Άντριου Ντίνερ

Επιστροφή στο παρολίγον ”μοιραίο γήπεδο”, απόσυρση και διάθεση για ζωή…

3 μήνες μετά τη ”δεύτερη ευκαιρία” για ζωή που πήρε, ο Μουάμπα επέστρεψε στο γήπεδο της Τότεναμ και γνώρισε πραγματική αποθέωση από το κοινό ενώ ο ίδιος ήταν φανερά συγκινημένος από την τρομερή αγάπη του κόσμου.

Όπως ήταν φυσικό τον Αύγουστο του 2012 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα γήπεδα, αφήνοντας πίσω του μια ενδεχομένως καλή καριέρα αλλά κερδίζοντας την μεγαλύτερη μάχη που μπορεί να κερδίσει άνθρωπος, αυτή με τον θάνατο. O Φαμπρίς Μουάμπα επιστρέφει στο γήπεδο που παρα λίγο να χάσει τη ζωή του Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους συμμετείχε σε τηλεοπτικό σόου όπου έδειξε τις δυνατότητές του στον χορό και παράλληλα πέρασε το μήνυμα ότι η δύναμη ψυχής σώζει ζωές και βοηθάει στο να ξεπερνάμε ακόμα και κάτι που φαίνεται ανυπέρβλητο…

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής δήλωσε για αυτή του την εμπειρία:

«Ήταν το μεγαλύτερο παιχνίδι στην καριέρα μου. Τα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Θυμάμαι πως έχασα μια ευκαιρία. Όταν επέστρεφα στη θέση μου χωρίς να είναι κάποιος γύρω μου, ξαφνικά ένιωσα ζαλάδα. Και λιποθύμησα. Δεν ένιωσα πόνο, τίποτα που θα μπορούσε να με είχε προβληματίσει. Απλώς συνέβη. Δεν θυμάμαι τι έγινε μετά. Αργότερα έμαθα ότι η καρδιά μου είχε σταματήσει για 78 λεπτά.    Ήμουν αρκετά τυχερός που έλαβα άμεσα ιατρική βοήθεια. Ήταν σημαντικό που υπήρχε ένας απινιδωτής. Αυτό μου έσωσε τη ζωή. Μου έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στον αγωνιστικό χώρο, με τους οπαδούς της Τότεναμ να φωνάζουν το όνομά μου. Επίσης που έκαναν και προσπάθειες να με επαναφέρουν.  Επίσης, ήμουν τυχερός γιατί ένας οπαδός που βρισκόταν στις κερκίδες ήταν καρδιολόγος και άμεσα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να με βοηθήσει. Με πήγαν στα αποδυτήρια που χρησιμοποίησαν άλλη μια φορά τον απινιδωτή.

Με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Άλλα δώδεκα ηλεκτρικά σοκ μου έκαναν. Μεγάλος αριθμός για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο νοσοκομείο με πήγαν απευθείας στο χειρουργείο. Εκεί μου έκαναν και άλλα σοκ και ένα μπαλονάκι ενώ μου έδιναν και φάρμακα.  78 λεπτά μετά από τη στιγμή που είχε σταματήσει η καρδιά μου άρχισε και πάλι να λειτουργεί.    Επέστρεψα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» στο σημείο που λιποθύμησα. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Μία πολύ δύσκολη στιγμή γιατί σε αυτό το σημείο σταμάτησαν όλα τα όνειρα που έκανα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ωστόσο ευχαριστώ και πάλι τον Θεό που είναι εδώ και που μπορούσα να επιστρέψω. Επίσης, όλους τους ιατρούς, τους νοσοκόμους και νοσοκόμες που με βοήθησαν. Και φυσικά τον Φρανκ Πάτριτζ γιατί εάν δεν υπήρχε η εφεύρεσή του, ο φορητός απινιδωτής δεν θα ήμουν εδώ».

H στιγμή της κατάρρευσης στο γήπεδο

Πηγή: sportbrio + pronews

Πέτρος Πέτρου

Πέτρος Πέτρου

Leave a Replay

PANTHERS

John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Previous
Next