Οι εννέα προπονητές που πέτυχαν το Ευρωπαϊκό Τρεμπλ και η προοπτική του Πεπ να γράψει ιστορία! (pics)

Ευρωπαϊκά τρεμπλ
[bsa_pro_ad_space id=3]

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα θα επιχειρήσει σήμερα το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη να κάνει το 9ο τρεμπλ στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Οι «Πολίτες» έχουν ήδη ανακηρυχθεί πρωταθλητές και κυπελλούχοι σε Αγγλία οπότε σε περίπτωση που κατακτήσουν την κούπα του Champions League πάνε για το απόλυτο!

Αυτή θα είναι τεράστια πρόκληση για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος σε περίπτωση που τα καταφέρει θα γίνει ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που πετυχαίνει αυτόν το τεράστιο άθλο περισσότερες από μία φορές

Πάμε όμως να δούμε ποιοι ήταν οι εννέα προπονητές που κατάφερα να πετύχουν το απόλυτο:

1. Jock Stein (Celtic)

Σεζόν: 1966/67

Διοργανώσεις: Scottish Football League, Scottish Cup, European Cup

Η ομάδα του θρυλικού Τζοκ Στιν έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη από τη Μεγάλη Βρετανία που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, κερδίζοντας με 2-1 την Ίντερ στη Λισσαβόνα. Προηγουμένως, τα «Λιοντάρια της Λισσαβόνας» -όπως έγιναν γνωστά από τότε – είχαν κατακτήσει πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ Σκωτίας, αλλά και το Glasgow Cup, στο οποίο τίθενται αντιμέτωπες οι ομάδες της Γλασκώβης! Το τρεμπλ επαναλήφθηκε αρκετές φορές στη συνέχεια, αλλά ποτέ από ομάδα τα μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί όλα σε μία ακτίνα 30 μιλίων από την έδρα του συλλόγου! Η ενδεκάδα της Λισσαβόνας αποτελούνταν από τους Σίμπσον, Κρεγκ, ΜακΝιλ, Κλαρκ, Γκέμελ, Ολντ, Μέρντοχ, Τζόνστον, Λένοξ, Τσάλμερς και Γουάλας.

2. Stefan Kovacs (Ajax)

Σεζόν: 1971/72

Διοργανώσεις: Eredivisie, KNVB Cup, European Cup

H κορυφαία σεζόν στην ιστορία του «Αίαντα», με προπονητή τον Στέφαν Κόβατς. Η παρέα των Κρόιφ, Σουρμπίρ, Χούλσχοφ, Κρολ, Νέισκενς, Σβαρτ, Κάιζερ, Χάαν και Ρεπ, πήρε το πρωτάθλημα Ολλανδίας με μόλις μία ήττα, έκανε περίπατο στο Κύπελλο, ενώ διατήρησε τον θρόνο της Ευρώπης – που είχε κατακτήσει πρώτη φορά έναν χρόνο νωρίτερα κόντρα στον Παναθηναϊκό – , επικρατώντας με 2-0 της Ίντερ στο Ρότερνταμ.

3. Guus Hiddink (PSV)

 Σεζόν: 1987/88

Διοργανώσεις: Eredivisie, KNVB Cup, European Cup

Έχοντας στον πάγκο τον Χούους Χίντινκ, η PSV κατέκτησε όλους τους τίλους τη σεζόν 1987-88 και έγινε ο δεύτερος ολλανδικός σύλλογος με τρεμπλ. Στο πρωτάθλημα άφησε εννέα πόντους πίσω τον Άγιαξ, στο Κύπελλο νίκησε με 3-2 στην παράταση τη Ρόντα και έκανε το νταμπλ, ενώ η θριαμβευτική σεζόν ολοκληρώθηκε στη Στουτγκάρδη με τη νίκη στα πέναλτι επί της Μπενφίκα (6-5) μετά από το 0-0 στα 120’. Πρώτος σκόρερ της σεζόν ήταν ο Βιμ Κιφτ, ενώ άλλα αστέρια ήταν ο τερματοφύλακας Φαν Μπρόκελεν, ο σημερινός προπονητής της Μπαρτσελόνα Ρόναλντ Κούμαν, ο Βέλγος αμυντικός Γκέρετς, οι μέσοι Β. Φαν Ντε Κέρκχοφ, Άρνεσεν, Λέρμπι, Φάνεμπουρχ και ο επιθετικός Χιλχάους.

4. Alex Ferguson (Man Utd)

Σεζόν: 1998/99

Διοργανώσεις: Premier League, FA Cup, UEFA Champions League

Η αξέχαστη σεζόν που έχρισε τον Άλεξ Φέργκιουσον ιππότη, με τη Γιουνάιτεντ να κατακτά τα πάντα σε Αγγλία και Ευρώπη. Στην Πρέμιερ Λιγκ οι «κόκκινοι διάβολοι» άφησαν πίσω έναν πόντο την Άρσεναλ. Στο Κύπελλο νίκησαν στο «Γουέμπλεϊ» τη Νιούκαστλ, αφού προηγουμένως είχαν κάνει επικές ανατροπές κόντρα σε Λίβερπουλ και Άρσεναλ, με το «σλάλομ» του Γκιγκς στον ημιτελικό με τους «κανονιέρηδες» να μένει στην ιστορία.

Το καλύτερο όμως το φύλαγαν για το τέλος και συγκεκριμένα για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν στη Βαρκελώνη. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν νωρίς, αλλά οι χρυσές αλλαγές των Σέρινγχαμ και Σόλσκιερ έφεραν τα πάνω κάτω στις καθυστερήσεις, σε ένα από τα πιο δραματικά ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου… 

5. Pep Guardiola (Barcelona)

Σεζόν: 2008/09

Διοργανώσεις: La Liga, Copa del Rey, UEFA Champions League

Όταν το καλοκαίρι του 2008 ο άπειρος τότε ως προπονητής Πεπ Γκουαρδιόλα αναλάμβανε την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, λίγοι θα περίμεναν ότι θα ακολουθούσε μία χρονιά όπου οι Καταλανοί θα κατακτούσαν τα πάντα, με ποδόσφαιρο που αποτελεί σημείο αναφοράς. Αποτελούμενη κατά μεγάλο μέρος από …απόφοιτους της Masia (Βαλδές, Πικέ, Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι) και εκλεκτές προσθήκες (Μάρκες, Ανρί, Τουρέ, Ετό), οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν τον τίτλο στην Ισπανία με διαφορά εννέα πόντων από τη Ρεάλ, την οποία κέρδισαν με 6-2 μέσα στο «Μπερναμπέου». Στο Κύπελλο η κούπα ήρθε άνετα με 4-1 επί της Μπιλμπάο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τη δραματική πρόκριση στα ημιτελικά επί της Τσέλσι με το γκολ του Ινιέστα, παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου στον τελικό της Ρώμης, με νίκη 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θα ακολουθούσε η κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και του Παγκοσμίου Συλλόγων για ένα τρομερό «κουιντέτο» τίτλων…

6. Jose Mourinho (Inter Milan)

Σεζόν: 2009/10

Διοργανώσεις: Serie A, Coppa Italia, UEFA Champions League

Η μεγαλύτερη σεζόν στην ιστορία της Ίντερ, με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο και αστέρια τους Ζανέτι, Λούσιο, Στάνκοβιτς, Σνάιντερ, Ετό, Μαϊκόν, Ματεράτσι, Κίβου, Καμπιάσο και Πάντεφ. Τίποτα όμως δεν θα γινόταν χωρίς τον Ντιέγκο Μιλίτο, που αποκτήθηκε στο μέσο της σεζόν από τη Τζένοα και πέτυχε τα καθοριστικά γκολ στις κατακτήσεις τριών τίτλων! Στις 5 Μαΐου ο Αργεντινός σκόραρε στο 1-0 επί της Ρόμα στον τελικό του Κόπα Ιτάλια. Στις 16 του ίδιου μήνα πέτυχε το γκολ τίτλου την τελευταία αγωνιστική της Σέριε Α επί της Σιένα, ενώ στις 22 σκόραρε δύο φορές στον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κόντρα στην Μπάγερν! Οι «νερατζούρι» ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, με τον «εκλεκτό» να παραδίδει μαθήματα για το πώς παίρνεις το αποτέλεσμα, ειδικά στα ημιτελικά με την Μπαρτσελόνα.

7. Jupp Heynckes (Bayern Munich)

Σεζόν: 2012/13

Διοργανώσεις: Bundesliga, DFB-Pokal, UEFA Champions League

Έχοντας χάσει το Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι μέσα στην έδρα της την προηγούμενη σεζόν, η Μπάγερν με τον Γιούπ Χάινκες στον πάγκο έκανε τρομερή αντεπίθεση και …σκούπισε τα πάντα. Στην Μπουντεσλίγκα, κατέκτησε τον τίτλο αρχές Απριλίου (!) σπάζοντας στην πορεία ούτε λίγο ούτε πολύ 30 ρεκόρ! Στο Κύπελλο, επικράτησε με 3-2 της Στουτγκάρδης για το εγχώριο νταμπλ, ενώ η κατάκτηση της Ευρώπης ήρθε με το 2-1 επί της συμπατριώτισσας Ντόρτμουντ στο «Γουέμπλεϊ», με το γκολ του Ρόμπεν στα τελευταία λεπτά. Ακολούθησαν οι κατακτήσεις Σούπερ Καπ και Παγκοσμίου Συλλόγων υπό τον Γκουαρδιόλα που είχε αντικαταστήσει στο μεταξύ τον Χάινκες.

8. Luis Enrique (Barcelona)

Σεζόν: 2014/15

Διοργανώσεις: La Liga, Copa del Rey, UEFA Champions League

Υπό τις οδηγίες του Λουίς Ενρίκε, η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ομάδα με δύο τρεμπλ, κυρίως χάρη στα 122 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις από το μαγικό επιθετικό τρίο των Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ! Η Πριμέρα Ντιβιζιόν κατακτήθηκε με μόλις δύο πόντους διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στο Κόπα Ντελ Ρέι οι Μέσι και Νεϊμάρ μάγεψαν την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο, οι Καταλανοί δεν άφησαν περιθώρια στη Γιουβέντους, με νίκη 3-1 χάρη στα γκολ των Ράκιτιτς, Σουάρες και Νεϊμάρ.

9. Hans-Dieter Flick (Bayern Munich)

Σεζόν: 2019/20

Διοργανώσεις: Bundesliga, DFB-Pokal, UEFA Champions League

Η Μπάγερν Μονάχου έγινε η δεύτερη ομάδα που κατακτά δύο τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League) μετά την Μπαρτσελόνα.

Η τέλεια σεζόν της Μπάγερν Μονάχου ολοκληρώθηκε με το ιδανικό κερασάκι. Οι Βαυαροί νίκησαν στον τελικό του Champions League την Παρί Σεν Ζερμέν και κατέκτησαν το τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League) για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά το 2013.

Η Μπάγερν του Χάνζι Φλικ μιμήθηκε αυτή του Γιούπ Χάινκες και έγινε η δεύτερη ομάδα που κάνει… νταμπλ στα τρεμπλ, μετά την Μπαρτσελόνα, η οποία τα είχε καταφέρει το 2009 και το 2015.

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide