Μουντιάλ ΗΠΑ 1994 – Φόνος για ένα αυτογκόλ (video / pics)

[bsa_pro_ad_space id=3]

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουνίου 1994 όταν ο αμυντικός της Κολομβίας Αντρές Εσκομπάρ σημείωσε γκολ εις βάρος της ομάδας του στον αγώνα με τις ΗΠΑ για τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Το τελικό σκορ ήταν 2-1 υπέρ των ΗΠΑ με τους Αμερικάνους ουσιαστικά να καταδικάζουν σε αποκλεισμό την ομάδα της Κολομβίας. «Θέλει σκότωμα για ένα τέτοιο λάθος», είπε ασυναίσθητα λίγο μετά το λάθος του αμυντικού ο σχολιαστής του BBC

. Από εκείνη τη μέρα, ο 27χρονος τότε αμυντικός γίνεται στόχος της μαφίας των παράνομων στοιχημάτων της Βραζιλίας. Μετά τον αποκλεισμό, ο Αντρές Εσκομπάρ πήγε στη γενέτειρά του Μεντεγίν και το βράδυ της 1ης Ιουλίου βγήκε για ένα ποτό, το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο.

Η παρέα του χώρισε τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου από το νυχτερινό κέντρο «Ελ Ίντιο» και ο Εσκομπάρ κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ του κλαμπ για να πάρει το αυτοκίνητό του.

Εκεί τον περίμεναν τρεις άντρες. Ένας από αυτούς ο μπράβος της νύχτας, που δούλευε για το πανίσχυρο καρτέλ ηρωίνης, Ουμπέρτο Μουνιόθ Κάστρο, τράβηξε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί τον ποδοσφαιριστή.

Ο δράστης μετά από κάθε πυροβολισμό στο κορμί του άτυχου ποδοσφαιριστή φώναζε «γκοοολ» και ο αιμόφυρτος Εσκομπάρ μεταφέρθηκε από περαστικούς στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε μετά από 40 περίπου λεπτά.

Ο Ουμπέρτο Μουνιόθ Κάστρο ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη δολοφονία του Εσκομπάρ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 46 ετών. Τελικά, μετά από 11 χρόνια αποφυλακίστηκε το 2005 λόγω καλής διαγωγής και μέχρι σήμερα πιστεύεται ότι ο Εσκομπάρ τιμωρήθηκε από τους «νονούς» του παράνομου στοιχήματος που είχαν ποντάρει πολλά στην πρόκριση της Κολομβίας στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Σημειώνεται πως η Κολομβία είχε πολλές ελπίδες για πρόκριση σε εκείνο το Μουντιάλ, ενώ μέχρι και ο Πελέ ισχυρίστηκε ότι η ομάδα μπορούσε να φτάσει στα ημιτελικά.

Στην κηδεία του αδικοχαμένου καλοσυνάτου ποδοσφαιριστή της Ατλέτικο Νασιονάλ παραβρέθηκαν περίπου 120.000 άτομα, ενώ ανεγέρθη άγαλμα στη μνήμη του.

Πηγή: forzajuve.gr

EYE Sport Cyprus

Previous slide
Next slide